0 financiële jobs van 629 bedrijven

Sollicitatietips

Sollicitatietips

Net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Toe aan een nieuw uitdaging? Dan kan je een aantal sollicitatietips best gebruiken. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke sollicitatietips op een rijtje. Zo kan jij je voordeel doen met de ervaringen van andere ex-werkzoekenden.

Tip 1: Wees eerlijk

Niemand is perfect, en niemand verwacht dat je dat bent. Joost (35) had dat niet helemaal begrepen en gaf al improviserend antwoord op een vraag over een topic waar hij eigenlijk niets van wist. Bij de daaropvolgende vragen viel hij natuurlijk wel door de mand. Bij volgende gesprekken gaf hij eerlijk toe dat hij sommige zaken niet wist. Zo kreeg hij een baan omwille van zijn eerlijkheid. In en dergelijke situatie kan je ook van de nood en deugd maken en vermelden hoe je hier in de praktijk mee zou omgaan. Waar zou je een oplossing zoeken? Hoe zou je je kennis uitbreiden?

Tip 2: Een sollicitatie is geen examen

Solliciteren is tweerichtingsverkeer. Je eventuele toekomstige werkgever wil natuurlijk weten wat jouw kennis en vaardigheden zijn. Hij of zij wil echter ook een beeld van jou als persoon, wil weten hoe jij functioneert en of dit past binnen een bepaalde bedrijfscultuur. Daartegenover staat dat jij ook vragen mag stellen. Zo geef je niet alleen een beeld van wat jij belangrijk vindt, maar kom je ook zelf te weten of dit de baan is die jij echt wil.

Tip 3: Verwacht het onverwachte

Natuurlijk zijn er een aantal standaardvragen die haast in elk sollicitatiegesprek opduiken. En natuurlijk is het handig wanneer je je daar alvast een beetje op voorbereidt. Pin je echter niet vast op deze vragen en weet echter dat een sollicitatiegesprek alle kanten uit kan. Bekijk dit gesprek als een gewone conversatie en klap niet dicht bij vragen die je niet had voorbereid.

Tip 4: je hoeft niet altijd de beste te zijn om de job te krijgen

Vooral in banen waar je met veel mensen samenwerkt of met veel klanten in contact komt, is je persoonlijkheid soms nog belangrijker dan je kennis. Sjors (33), een internetmarkenteer, ondervond dit in de praktijk: "Toen ik bij een sollicitatie een moeilijke opdracht door de stress totaal verknoeide, gaf ik dat tijdens het gesprek dat volgde eerlijk toe. En geloof het of niet, ik kreeg de baan omwille van mijn sympathieke optreden.”

Jobalert

Ontvang de nieuwste jobs in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete jobs.